De DIG Scan is bedoeld voor organisaties en bedrijven om basisinformatie te verkrijgen, zodat zij een (beleids)proces kunnen starten of verbeteren over DIG (diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid). Immers, meten is weten. De DIG Scan biedt inzicht in de huidige situatie omtrent beleid en voorzieningen, houdingen, ervaringen en gedrag van medewerkers. Er is ook aandacht voor draagvlak en weerstand gericht op DIG, sociale veiligheid en grensoverschrijding. Analyse naar groepen medewerkers is mogelijk. Dit geeft een stevige basis voor onderbouwd beleid, strategie, prioritering en implementatie.
Standaard DIG Scan
De standaard DIG Scan voor middelgrote en grote organisaties bestaat uit:
- Vragenlijst onder medewerkers
- Beleidsscan
- Focusgroep met interne experts en betrokkenen
Oplevering: digitaal rapport met samenvatting & aanbevelingen en adviesgesprek
Uitbreidingen en op maat
De standaard DIG kan worden uitgebreid en op maat worden gemaakt. Of en welke onderdelen nodig of wenselijk zijn, wordt samen besproken en vastgesteld. Mogelijkheden zijn:
- vergelijkingen tussen groepen medewerkers van vragenlijst uitkomsten
- open vragen of aanvullende thema’s in de vragenlijst
- korte online interviews met medewerkers
- live of online focusgroepen gericht op groepen medewerkers of thema’s
- verdiepingssessies met leidinggevenden, managers en/of directie
- HR Metrics om verschillen in instroom, doorstroom en uitstroom tussen groepen te monitoren
- DIG analyse van aanbod, services en taalgebruik
- Herhaalmetingen om ontwikkelingen te monitoren
Samenwerking met andere professionals of onderzoekers is mogelijk, bijvoorbeeld als de DIG Scan onderdeel is van een groter traject of om specifieke expertise te betrekken.
Ik bied altijd een vrijblijvend en gratis eerste adviesgesprek.
Thema-gericht onderzoek
Wanneer in je organisatie een specifiek DIG vraagstuk speelt, dan kan onderzoek (bv. via interviews, gesprekken, focusgroepen, vragenlijst en/of documentanalyse) daar goed inzicht in bieden. Heeft je organisatie een vraagstuk of probleem en is er meer inzicht nodig in ervaringen en diverse perspectieven? Dan kan kwalitatief onderzoek helpen om de kennis en aanbevelingen te leveren om vervolgens data-driven en effectiever aan de slag kan. In een intake gesprek bespreken we het vraagstuk of probleem en kan ik adviseren welke methoden ingezet kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan interviews, focusgroepen, verkennende sessies, een vragenlijst, proces- of documentanalyses.
Achtergrond
In de DIG Scan combineer ik mijn onderzoeksexpertise en DIG expertise. Vanuit een antropologische en sociaalwetenschappelijke benadering (PhD in Sociologie) ben ik thuis in standaard kwalitatieve, kwantitatieve en ook creatieve en participatieve onderzoeksmethoden. Ik heb gewerkt bij het Sociaal en Cultureel Planbureau, de Vrije Universiteit en Rutgers (nationaal en internationaal). Hier deed ik ook nul-metingen, baselines en organisatiescans. Ethiek, dataveiligheid en zorgvuldig omgaan met mensen en informatie staat hoog in het vaandel.